Jaunumi

Būvniecības informācijas sistēmā papildus sešiem līdz šim atrodamajiem reģistriem šogad nākuši klāt vēl divi - uzņēmumu energoauditoru reģistrs un uzņēmumu energopārskatu reģistrs.

Abu jauno reģistru izmantošana ir uzsākta šā gada aprīlī.

Uzņēmumu energoauditoru reģistrā ir iekļauti astoņi V/A “Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs” akreditēti uzņēmumi, kuriem ir tiesības veikt lielo uzņēmumu energoauditus.

Uzņēmumu energopārskatu reģistrā tiek elektroniski reģistrēti uzņēmumos veiktie energoauditu pārskati, un perspektīvā tajā uzkrāsies nozīmīga informācija par enerģijas patēriņa apjomu un veidiem uzņēmumos, kā arī par energoefektivitātes veicināšanas pasākumiem.

2016. gada 29. martā spēkā stājās Energoefektivitātes likums, kura 10. pants paredz lielajiem uzņēmumiem pienākumu veikt regulāru energoauditu vai ieviest sertificētu energopārvaldības sistēmu vai vides pārvaldības sistēmu ar papildinājumu, kas nodrošina nepārtrauktu enerģijas patēriņa kontroli un samazināšanu.

Lielais uzņēmums, saskaņā ar Energoefektivitātes likumu, ir komersants, pie kura nodarbināti vairāk nekā 249 darbinieki, vai kura pārskata gada apgrozījums pārsniedz 50 milj. EUR un gada bilance kopumā – 43 milj. EUR. Lielajiem uzņēmumiem katru gadu jāiesniedz ikgadējais pārskats par ieviestajiem energoefektivitātes uzlabošanas pasākumiem un to rezultātā sasniegtajiem enerģijas ietaupījumiem.

Lielo uzņēmumu sarakstu katru gadu līdz 1. decembrim izveido Centrālā statistikas pārvalde, izmantojot uzņēmuma pēdējā apstiprinātā pārskata perioda datus, un Būvniecības valsts kontroles birojs to publicē savā tīmekļvietnē.