Informācija presei Jaunumi

Nedēļu pirms jaunā mācību gada sākuma, ekspluatācijas uzraudzības ietvaros veicot Valkas novada Vijciema skolas ēkas apsekošanu klātienē, Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) pieņēmis lēmumu daļēji aizliegt skolas ekspluatāciju. Lēmums pamatots ar ēkas bīstamību un neatbilstību mehāniskās stiprības un stabilitātes prasībām.

Turklāt ēkas īpašnieks – Valkas novada pašvaldība  – ir bijis informēts par ēkas stāvokli, taču nav veicis pasākumus mehāniskās stiprības un stabilitātes radītās bīstamības novēršanai. “Ēkas īpašnieks ir atbildīgs par ēkas ekspluatācijas drošību un nav pieļaujama situācija, kad, zinot par pastāvošajiem riskiem, viņš nerīkojas. Šāda bezdarbība apdraud sabiedrību. Īpašums piešķir ne tikai statusu, bet arī paredz pienākumus un atbildību, it īpaši attiecībā uz publiskām ēkām,” uzsver BVKB direktore Svetlana Mjakuškina.

Pirmais BVKB lēmums tika pieņemts pēc BVKB būvinspektora veiktās ēkas apsekošanas 2018. gada augustā, kurā pašvaldībai bija noteikts pienākums līdz 2019.gada 30.decembrim veikt atbilstošus pasākumus skolas pamatu un nesošo sienu pastiprināšanai. 2019.gada jūlijā BVKB saņēma Valkas novada domes vēstuli, kurā bija norādīts, ka pašvaldības piesaistīts būvkomersants ir veicis ēkas tehnisko apsekošanu, un pašvaldība pēc tās rezultātu izvērtēšanas lems par turpmāko pasākumu veikšanu, par to informējot BVKB.

2020. gada augustā iepriekš pieņemtā lēmuma kontroles ietvaros BVKB būvinspektors devās apsekot skolas ēku atkārtoti un konstatēja, ka nepieciešamie pasākumi ēkas pamatu un nesošo konstrukciju pastiprināšanai nav veikti. Arī pasūtītāja piesaistītā būvkomersanta 2019. gada jūlijā sagatavotajā tehniskās apsekošanas atzinumā, kas tika uzrādīts pēc BVKB pieprasījuma, bija norādīts, ka ēka neatbilst mehāniskās stiprības un stabilitātes prasībām un nav droša turpmākai ekspluatācijai, tāpēc steidzami jāparedz tās konstrukciju pastiprināšana, pretējā gadījumā var iestāties avārijas situācija.

Ņemot vērā minēto informāciju un pārbaudē konstatēto, BVKB 24.augustā pieņēma lēmumu līdz bīstamības novēršanai daļēji aizliegt ēkas ekspluatāciju. Lai ekspluatācija būtu iespējama pārējā ēkas daļā, tās īpašniekam līdz šā gada 31.augustam jānorobežo bīstamās ēkas daļas no ārpuses un iekšpuses. Ir jānovērš iespējamais apdraudējums garāmgājējiem, kā arī nav pieļaujama skolēnu vai skolas personāla iekļūšana nedrošajās telpās. Papildus tam līdz pārbūves uzsākšanai jāveic plaisu monitorings un reizi mēnesī BVKB jāinformē par tā rezultātiem.

BVKB par radušos situāciju informējis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, kā arī Izglītības un zinātnes ministriju.

Kopumā BVKB uzraudzībā ir 2358 skolas, pirmsskolas izglītības iestādes, tehnikumi, universitātes un zinātniskajai pētniecībai paredzētās ēkas. No šā gada sākuma līdz 24.augustam ekspluatācijas uzraudzības ietvaros klātienē apsekotas 85 ēkas.  Apsekošanas rezultātā bez Vijciema skolas vēl trijās izglītības iestādēs daļēji aizliegta atsevišķu telpu ekspluatācija, jo pastāv bažas par ēkas drošību, līdz ar to ēku īpašniekiem ir uzdots veikt padziļinātu ēkas tehniskā stāvokļa novērtēšanu. 98% apsekoto izglītības iestāžu BVKB sniedzis ieteikumus lietošanas drošības uzlabošanai, lai novērstu paklupšanas, elektrotraumu gūšanas vai fasādes apdares elementu nokrišanas un tamlīdzīgus riskus. Savukārt 15% gadījumu birojs sniedzis norādījumus īpašniekam sekot līdzi atsevišķu ēkas elementu tehniskajam stāvoklim.

Šogad BVKB ekspluatācijā pieņēmis 28 izglītības iestāžu objektus, no kuriem 5 ir jaunbūves, bet 23 veikti pārbūves darbi. Līdz 24. augustam ierosināta vēl 9 objektu nodošana ekspluatācijā.

 

Informāciju sagatavoja:
Elīna Balgalve
Būvniecības valsts kontroles biroja sabiedrisko attiecību speciāliste

E-pasts: Elina.Balgalve@bvkb.gov.lv; tālr.: 67013320 / 28319189