Informācija presei

Gatavojieties Būvniecības informācijas sistēmas (BIS) ieviešanai un tās obligātai lietošanai no nākamā gada 1. janvāra, Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) ir noslēdzis šā gada vērienīgākās apmācības būvniecības digitalizācijas jomā, kopumā par BIS informējot vairāk nekā 10 000 ar būvniecību saistītas personas visā Latvijā. 

“Latvijas būvniecības nozare ir vērienīgu pārmaiņu priekšā. Divus gadus Būvniecības valsts kontroles birojs ir intensīvi strādājis, lai pilnveidotu BIS un padarītu to lietotājiem ērtu. Taču šīs pūles atmaksāsies tikai tad, ja visa būvniecības nozare to patiešām pratīs izmantot. Tāpēc šogad esam veikuši vērienīgus  nozarē strādājošo personu izglītošanas pasākumus, īstenojot gan klātienes kursus Rīgā un reģionos, gan piedāvājot tiešsaistes mācības jeb vebinārus. Papildus tam darbojas klientu atbalsta centrs un speciālisti ir nodrošināti ar dažādiem informatīvajiem materiāliem un video pamācībām,” stāsta BVKB direktora p.i. Uldis Jansons.

Mācībās piedalījās visdažādāko būvniecības jomu profesionāļi: būvdarbu veicēji, projektētāji, arhitekti, tehnisko noteikumu izdevēji un citi. Bezmaksas klātienes semināri un tiešsaistes mācības bija plaši apmeklētas, jo mācību dalībnieki varēja ne tikai iegūt plašu informāciju par darbu BIS, bet arī noskaidrot tieši sev interesējošos jautājumus saistībā ar sistēmas lietošanu.

“Latvijas būvniecība patiešām ir lielu pārmaiņu priekšā. Tiesa, vēl ir daudz jautājumu par BIS lietošanu. Seminārs palīdzēja iegūt atbildes uz daļu no tiem, bet noteikti plānoju aktīvi piedalīties arī tiešsaistes mācībās jeb vebināros,” stāsta Jelgavas reģionālo semināru apmeklējusī Māra Auziņa no vietējā siltumtehnikas uzņēmuma “Mītava”.

“Ar kolēģiem jauno sistēmu vērtējam ļoti pozitīvi – vairs nav jāprintē dokumenti un jātērē resursi. BIS jau esam strādājuši – šī sistēma pamatīgi atvieglo mūsu darbu, nav jānodarbojas ar lapu numurēšanu un citām mazsvarīgām lietām. Uzskatu, ka cilvēkiem šie informatīvie semināri ir ļoti vērtīgi. Pati šajā sistēmā jau esmu iesniegusi projektu, un visu sapratu no video, ko piedāvā BVKB savā YouTube kontā,” saka “Zaigas Gailes biroja” interjera arhitekte Zane Dzintara.

Tuvojoties 2020.gada 1. janvārim, ir novērojams straujš BIS lietotāju un būvniecības lietu skaita pieaugums.  Pirms diviem gadiem BIS bija reģistrēti 47,7 tūkstoši būvniecības lietu, bet šī gada beigās BIS pieejamo lietu skaits jau ir vairāk nekā 100 tūkstoši. Arī lietotāju skaits divu gadu laikā dubultojies. To, ka sistēmas izmantošana strauji aug, apliecina arī šogad novembrī rīkotajā konferencē “BIS – platforma būvniecības procesa digitalizācijai Latvijā” noskaidrotais: 65% konferences apmeklētāju aptaujā atzinuši, ka ir gatavi lietot Būvniecības informācijas sistēmu, no tiem 12% pilnībā pārzina sistēmu, bet 53% ir gatavi ieviešanai, bet viņiem vēl ir ko mācīties.

Viens no lielākajiem sistēmas ieguvumiem ir fakts, ka to lieto visi būvniecības procesa dalībnieki. Jau informējām, ka BIS ir pieslēgušies teju visi komunikāciju tīklu uzturētāji jeb tehnisko noteikumu izdevēji.

“Līdz ar veiktajiem darbiem BIS funkcionalitātes pilnveidošana neapstāsies. Tikko esam parakstījuši līgumu starp BVKB un Centrālo finanšu un līguma aģentūru, kas paredz tālāku BIS attīstīšanu. Vēlamies vienkāršot procesus, panākt to lielāku automatizāciju, tādējādi kāpinot visa būvniecības procesa efektivitāti un nozares produktivitāti. BIS lietotājus sagaida patiešām noderīgi jaunumi, piemēram, BIS mobilā lietotne, iespēja veidot digitālu ekspluatācijas lietu par savu būvi, BIM (Būves informācijas modelēšanas) datu sasaiste ar BIS un daudz kas cits,” sola U. Jansons.

Plašāka informācija:
Elīna Balgalve, sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts: Elina.Balgalve@bvkb.gov.lv, tālr.: 67013320 / 28319189