Kopš šīs nedēļas Latvijā ir iespējams iesniegt un saskaņot būvniecības ieceri elektroniski. Ir radīts risinājums, kas ļauj būvniecības ieceres saskaņošanai nepieciešamās darbības paveikt digitāli, neizejot no mājas vai biroja. Tas ir būtisks solis ceļā uz būvniecības procesa pārvaldības pilnīgu digitalizāciju. 

 

Būvniecības nozares dalībnieki jau ir iepazinuši Būvniecības informācijas sistēmu (BIS) www.bis.gov.lv, un zina, kādus e-pakalpojumus un kādu informāciju sistēma nodrošināja līdz šim. Tā ir vienota platforma visai būvniecības nozarei, kurā notiek informācijas aprite starp būvniecības procesa dalībniekiem, tiek uzturēti nepieciešamie reģistri un ar būvniecības procesu un reģistriem saistītie e-pakalpojumi.

 

Tomēr papildus tam šobrīd ir pieejama vēl viena funkcionalitāte – būvniecības ieceres e-saskaņošana. Kopš jūlija otrās nedēļas ieceres saskaņošanā iesaistītās institūcijas būs gatavas pieņemt un izskatīt dokumentus elektroniski, tādējādi atvieglojot šo procesu gan projektēšanas nozares uzņēmējiem, gan arī iedzīvotājiem.

 

Būvniecības valsts kontroles biroja direktore Svetlana Mjakuškina: “Runājot par sistēmas attīstību un jaunās funkcionalitātes izstrādi vēlos pateikties būvniecības nozarei, ka, neskatoties uz to, ka šobrīd aktīvi notiek būvniecības darbi un nozare ir noslogota, viņi spēja katru nedēļu, katru dienu veltīt laiku sistēmas attīstībai.  Tas ir savā ziņā unikāls projekts – pati nozare veidoja sistēmu. Nozares profesionāļi no 43 organizācijām piedalījās prasību definēšanā un testēšanā. BIS jaunās funkcionalitātes izstrāde notika intervālos, ļaujot veikt nepieciešamās korekcijas un savlaicīgi novērst nepilnības.”

 

Ieskicējot Būvniecības informācijas sistēmas apjomu, jāuzsver, ka kopējais visu būvvalžu izveidoto būvniecību lietu skaits sistēmā uz šo brīdi ir 60 242. Kopš 2018. gada sākuma to skaits ir pieaudzis par 20%, jo janvārī bija 47 767 būvniecības lietu. Savukārt BIS lietotāju skaits šī gada pirmajā pusgadā bija 15 039, un kopš gada sākuma tas ir pieaudzis par 11% (13 375 lietotāji 2018. gada janvārī). Iekšējo sistēmu lieto 961 (reģistru modulis un būvvalžu modulis), bet publisko portālu – 14 078 lietotāji. BIS pastāvīgi ir pieejami seši publiskie reģistri:

  • Būvkomersantu reģistrs – 5328  būvkomersanti;
  • Būvspeciālistu reģistrs – 7645 būvspeciālisti;
  • Neatkarīgo ekspertu reģistrs ēku energoefektivitātes jomā – 191 eksperts;
  • Ēku energosertifikātu reģistrs – 7143 sertifikāti;
  • Būvinspektoru reģistrs – 271 būvinspektori;
  • Dzīvojamo māju pārvaldnieku reģistrs – 706 pārvaldnieki.
attēls

Būvniecības informācijas sistēmas pilnveide, kas nodrošinās digitālu būvniecības procesa pārvaldību, sākot no ieceres līdz pat ekspluatācijas uzraudzībai, notiek Eiropas reģionālās attīstības fonda (ERAF) projekta Nr.2.2.1.1/17/I/021 “Būvniecības procesu un informācijas sistēmas attīstība (1.kārta)” ietvaros. Projekta mērķis ir nodrošināt iedzīvotāju vajadzībām atbilstošu pakalpojumu izveidi un sniegšanu, samazināt administratīvo slogu, uzlabot pakalpojumu pieejamību un veicināt valsts pārvaldes efektivitāti un caurskatāmību.

 

Līgums par projekta uzsākšanu tika noslēgts 2017. gada 30. novembrī. Projekta aktivitāšu īstenošanas laiks ir 33 mēneši. Projekta apstiprinātais finansējums ir EUR 1 700 000. No šīs summas 15% ir valsts budžeta finansējums - 255 000 EUR, un 85% ir Eiropas fonda finansējums - 1 445 000 EUR. Projekta ietvaros plānots pilnveidot vai izstrādāt no jauna 7 publiskās pārvaldes procesus un 8 publiskos pakalpojumus, kā arī publicēt 13 datu kopas atvērto datu veidā. Sistēmas izstrādā SIA “Tieto Latvia”, un konsultatīvo atbalstu sniedz SIA “AA Projekts”.

 

Informāciju sagatavoja:

Egita Diure, sabiedrisko attiecību speciāliste 

E-pasts: Egita.Diure@bvkb.gov.lv tālr.: 67013320, mob.: 26559000